Zwarte Vrijdag! Onze reserven in aktie tegen Antwerp.
door Rik G.

Het is een vreemd beeld: een leeg Ottenstadion. Op het veld lopen de spelers zich warm in hun trainingspak. De aanwezige toeschouwers, een stuk of 200, kijken half verkluimd toe. De spelers, een combinatie van jong talent en ervaren rakkers op zoek naar hun vorm, laten het blijkbaar niet aan hun hart komen. Jawel, we zijn hier wel degelijk naar een reservenwedstrijd komen kijken.

Voor mij is dit een eerste keer en ik zit met een pak vragen. Gaan de reserven hetzelfde taktische concept hanteren als de eerste ploeg? Is elke speler gemotiveerd voor de wedstrijd? Zie ik eindelijk Samuel Wiart nog eens in aktie? Speelt Martin Laamers mee? Een heleboel vragen, de antwoorden zullen straks wel volgen.

Al snel blijkt dat een aantal spelers niet in deze ploeg thuishoren. Djima Oyawole speelt in de spits. Hij probeert wedstrijdritme op te doen na blessure. Gaby Mudingayi is schokbreker voor de verdediging. Zelfs Cedric Carrez speelt mee. Opvallend: bij Gent starten vijf zwartjes.

Gent laat ook zijn 2 testers, Kaaimanboy en Egyptboy, elk een helft op links spelen. In het publiek heeft ongeveer iedereen een wedstrijdblad, behalve ik. Achter mij zit tot mijn grote verbazing Sneddy Elders Eddy Snelders, naast mij twee Nederlanders, eentje van 120 jaar en eentje van 160 jaar. Om niet uit de toon te vallen haal ik dan ook maar een notitieboekje boven.

Antwerp begint aan de partij met een prachtig beproefd concept: de buitenspelval. We komen hier later op terug. De wedstrijd begint traag. In de tiende minuut kan John Machethe Djima Oyawole op rechts vrijspelen. Oyawole gaat langs de lijn, zet laag voor, Ahmed Sallah Hosny (ofte Sonny) is doelman Parizek voor maar de bal gaat naast. Nog geen minuut later speelt een gelijkaardige situatie zich af, deze keer besluit Hosny op de paal. Als voetnoot, Hosny is na 10 minuten al wel exact 4 keer afgevlagd (terecht trouwens) in buitenspel.

Aan de overkant moet doelman Van Impe ook in aktie komen en hij gaat met brio in de voeten van een Antwerps zwarte. Zwarte Vrijdag!

In de 25ste minuut glipt Djima Oyawole door de buitenspel val. Djima voert een sambanummertje op, dribbelt de keeper, zichzelf en de paal. De bal belandt bij Aldo Olcese die hard op de doelman knalt. Hoekschop. Olcese is trouwens de vaste man voor corners en vrije trappen. Aldo laat de bal mooi in het midden zeilen en Oyawole kopt de bal mooi binnen. 1-0 voor de onzen!

Na een combinatie van Hosny en Machete komt Djima Oyawole in de 33ste minuut alleen voor de keeper. (Buitenspelval??? Geen goeie taktiek!) Hij gaat voorbij de keeper, voorbij een verdediger maar besluit dan op...een andere verdediger. Maar niet getreurd, even later stuurt Gaby Oyawole in het straatje, Oyawole geeft de bal iets te ver naar links naar de vrijgelopen Olcese maar deze krult de bal magistraal in de rechterhoek van het doel. Een prachtgoal. Ik kan ze zelfs moeilijk omschrijven...een soort korte lob over de keeper en twee verdedigers. Gent laat zijn taktisch concept achterwege en speelt sambavoetbal met Oyawole in de hoofdrol. 2-0.

Nog geen twee minuten later stuurt de hardwerkende Mudingayi Machethe door de buitenspelval. Deze zet Parizek met een mooie schijnbeweging op het verkeerde been en scoort de 3-0. Het is hier echt sambavoetbal eerste klasse! Kaaimanboy doet zelfs goed mee. Enkel Hosny weet niet goed wat er aan de hand is.

Ik ging hier niets over schrijven maar ga het toch doen. De lijnrechter is duidelijk "Vlaggenman", namelijk iemand die ziet dat de tegenpartij op buitenspel speelt, en dat willekeurig vlagt. Hij haalt zich zo langzamerhand de woede van Oyawole en Olcese op het lijf. Even later is het rust. Aldo vliegt verbaal zo hard uit tegen de man dat hij in schok wordt afgevoerd. Het woordje "puta" viel meer dan eens. Eddy Snelders gaat een pint zuipen. Ik ook!

De tweede helft begint met Egyptboy in de plaats van Kaaimanboy. Morten Pedersen heeft 1 helft als linksachter gespeeld en wordt vervangen. Eervolle vermelding voor rechtsachter De Spiegelaere want die speelt heel sterk. Voor Gent echter slecht nieuws: na 10 minuten staat het al 3-2 want Antwerp komt even opzetten.

Na een kwartier in de tweede helft komen ze dan toch opzetten. Hosny schermt de bal af, Gaby pepert vanop 25 meter hard over.

Toch een kleine opmerking: ik dacht dat Patrick Remy een rechtsmidden zocht. Waarom laat hij dan twee linksvoetigen op het linkermiddenveld testen??

Aldo Olcese gaat alleen door op de keeper maar begint te hinken en grijpt naar de rechterdij. Hij moet dan ook vervangen worden. Verdommme, en ik maar hopen dat hij op die lijnrechter ging slaan. Olcese...het blijft toch mooi om naar te kijken. Zijn voetbal heh.

De centrale verdedigers Carrez en Brecht Verbrugghe komen op stilstaande fases mee aanvallen en Verbrugghe kopt zo op de keeper. Door het uitvallen van Olcese speelt John Machethe nu op rechts en die spurt daar regelmatig voorbij zijn mannetje.

In de 80ste minuut krijgt Hosny een grote kopbalkans maar hij kopt ze over. Geen paniek...vlak voor het einde maakt man van de match Oyawole, na een pass van Machethe, er 4-2 van. Het Gentse koor zingt Oyawole Ole Ole, Djima lacht voor de zoveelste keer zijn tanden bloot want hij had er duidelijk zin in. Ondertussen zijn de Nederlandsers vertrokken, tot groot jolijt van de fans achter mij. Het zijn duidelijk ook internetmannen, dus laat maar eens weten welke nick jullie hebben.

Hosny krijgt nog een kans maar besluit naast. De ref en Vlaggeman beslissen dat de wedstrijd gedaan is. 4-2 voor onze reserves!

Ik ga hier toch eens een lofzang afsteken: dit voetbal was aantrekkelijker dan het voetbal tegen Beveren en Lokeren van de eerste ploeg. Zelfs zonder smaakmakers als Eric Joly en Samuel Wiart toonde een aantal spelers dat ze een kans in de eerste ploeg verdienen. Ik denk aan Oyawole, Machethe, Gaby en Aldo. Voor 150 frank kan je mooi voetbal zien, en ik vind dat iedere echte Buffalofan zich hier regelmatig moet laten zien. Ik rijd hier 180 kilometer voor...jullie kunnen te voet gaan. Tot volgende keer, want ik kom zeker terug.